Beszámoló: Nordic Walking

 

 

Bárki bármikor elkezdheti. Kis erőfeszítéssel hatásosabb mint a séta, kevésbé megterhelő mint a futás. Mérések igazolják,hogy az északi gyaloglás közben nemcsak a lábak, hanem a felsőtest is intenzíven bekapcsolódik a munkába,így testünk izmainak 90%-át mozgatjuk át. A gyalogláshoz képest 20-46%-kal több kalóriát égetünk el,így kiválóan alkalmas súlycsökkentéshez is. Kíméli az ízületet, mivel teljes testsúlyunk nem zuhan a láb ízületeire, mint futás közben. Ajánlott térdízületi problémákkal küszködők számára, sport és egyéb balesetek utáni rehabilitációra. A légzést segítő izmokat és szerveket folyamatosan munkára készteti. A gyalogláshoz képest a pulzusszám átlagosan 10-15%-kal magasabb,így javítja a szív-, és érrendszer teljesítményét , fokozza az egész test oxigénellátását. Kiegészítője lehet szívinfarktus utáni rehabilitációnak. A bothasználat javítja a testtartást és gyaloglás közben jókat lehet beszélgetni a sporttársakkal. Mentális egészséget is nyújt, mivel teljes figyelmet igényel a tanulásánál,így frissítő hatású az általában egy oldalúan terhelt elménkre. Csontritkulásnál is kifejezetten hatékony. Mindenhol művelhető sport, nem kell világgá menni, hogy élvezzük minden előnyét. Parkban, utcán, erdőben, folyóparton, mindenféle terepen az év minden szakában űzhető mozgásforma. Egyesíti a sportolást és a természetjárást.


 A Tokaji csapat a Tisza-parti parkolóból indul szerdánként  végig a töltésen. Már az első alkalommal nagy volt az érdeklődés, 13-an vállalkoztak arra, hogy elsajátítsák a megfelelő mozdulatokat. A csapat néhány tagja már korábban megismerkedett a technikával de szakembertől mindig lehet újat tanulni. Judit lelkesen irányít, figyeli  és koordinálja mindenki mozdulatát, helyes kéz- és testtartását. A résztvevők egyetlen férfi tagja igazi húzóerő: Irigylésre méltó energiájával és kitartásával mutat példát, hogy ez nem a nők sportja. A botokat az EFI biztosítja de a csapattagok már nemcsak a sportot érzik magukénak hanem saját eszközt is beszereztek. A rossz idő sem tántoríthatta el a tagokat, május 14-i edzés a viharos szélben is meg lett tartva, bár a helyi gimnázium tornaterme is várja a csapatot eső esetén, ahol kondicionáló torna helyettesítené a nordic walkingot. A résztvevők minden edzés után egyre jobban sajátítják el a mozdulatokat, a megfelelő ritmust ami nem is olyan egyszerű mint amilyennek gondolnánk. Az Egészségfejlesztő Iroda a kistérségben élők életmódváltásában hivatott, ez megvalósul a nordic walking tanfolyamon mivel nemcsak a tokajiak vesznek részt, hanem Tiszaladányról, Abaújszántóról és Tarcalról is érkeztek érdeklődők.

 

Beszámoló: Elsősegélynyújtó tanfolyam

 

 

Az elsősegélynyújtás célja a segítség adása addig, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. A laikus elsősegély nyújtónak nem gyógyítania kell, hanem csökkentenie kell a baleset, vagy rosszullét következményeit, lehetőleg megelőzni a további állapotromlást.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás meghatározása szerint: "(mindenkinek) ...kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani, és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi szolgáltatót értesíteni, amennyiben sürgős szükség, vagy veszélyeztető állapot fennállását észleli, illetve arról tudomást szerez." (1997. évi CLIV tv. az egészségügyről 5.§. e.) pont.)

A felmérések sok esetben azt mutatják, hogy az életveszélyes sérültek életesélyeit az első 3-5 perc lényegesen meghatározza. Ez az az időintervallum, amikor a szakszerű segítség még feltehetően nincs a helyszínen, így a sérült életesélyei a laikuson múlnak. Ezen ismeret birtokában mindenki számára érthetővé válik, hogy miért tartozik az egyik legfontosabb társadalmi érdek közé az elsősegélynyújtási ismeretek széleskörű terjesztése.

Az elsősegélynyújtó-újraélesztő tanfolyam 2014. november 29-én került megrendezésre  a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont tárgyaló termében. 

Az oktatáson 15 fő vett részt.

Az előadást és Dr. Kádár Balázs és Dr. Szedlák Balázs szakorvos tartotta.

A hosszas elméleti oktatáson sorban elemezték az elsősegélynyújtás főbb folyamatait:

 • Felismerés
 • Segélykérés
 • Elsősegély
 • Mentőellátás
 • Mentőszállítás
 • Kórházi ellátás

 

 

 • ABCDE MEGKÖZELÍTÉS folyamatokkal kezdték az oktatást. 

 

 •  Airway — Légút
 • Breathing — Légzés
 • Circulation — Keringés
 • Disability — ~(KIR) Funkciózavar
 • Exposure — ~Áttekintés
 • Nvironment — Környezet
 • Vents — Előzmények
 • Valuation — Elemzés

 

 • A továbbiakban részletesen elemezték a teendőket, mint például:
 • a fej hátrahajtása, az áll előemelése
 • a légzés és keringés vizsgálata
 • a frekvencia és a pulzus ellenőrzése
 • a bőr állapotának vizsgálata (szín, hőmérséklet)
 • az idegrendszer vizsgálata (hangingerre,- fájdalom ingerre reagál-e, vagy sem)
 • Hypoglikémia (alacsony vércukorszint) vizsgálata
 • pupilla eltérés ellenőrzése
 • fájdalom erősségének felmérése
 • mellkasi fájdalom felmérése
 • hasi fájdalom felmérése
 • az egész testet vizsgálni kell „tokától a bokáig”
 • az egész eset körülményeinek vizsgálata (pontosan mi történt, ismert betegség van-e)
 • a túlélési lánc – a korai felismerésen és cselekvésen múlik
 • minden esetben mentőt kell hívni (104)
 •  mozdítás (körbejárhatóság biztosítása, biztonságos környezet létrehozása)
 • testhelyzet (ha eszméletlen -> stabil oldalfekvés biztosítása)

(ha eszméleténél van -> ami a betegnek kényelmes)

 • információ beszerzése
 • alapfogalmak elsajátítása
 • BLS – Laikus -> betegvizsgálat (megrázni) -> átjárható légutak (a fej hátrahajtása) ->  légzés ellenőrzése (max. 10s!) -> 1. légzés van – stabil oldalfekvés (rendszeresen ellenőrizni), 2. légzés nincs – 2 befúvás, 30 mellkasi kompresszió (a kompresszió gyakorisága legalább 100/perc)
 •  mellkasi kompresszió technikája -> nyomási pont a mellkas közepén (a szegycsont alsó felén), a domináns kéz tövével
 • lélegeztetés

 

Az előfordulható további sérüléseket, váratlan rosszullétek tüneteit részletesen elemezték.

Az elméleti oktatást a gyakorlati képzés követte.  A résztvevők ambu babán gyakorolhatták az újra élesztési protokoll ritmusát és technikáját.

Az elsősegélynyújtó-újraélesztő tanfolyam eredményesen zárult melynek zárásaként mindenki igazoló oklevelet kapott.

 

Étrendi kiadványaink

Mozgásterápiás kiadványaink

EFI záró rendezvény képei

Sikeresen zárt a tokaji Egészségfejlesztési Iroda. 

2015. 04.24-én pénteken 15.00 órától a Tokaji Paulay Ede Színházban tartott programzáró rendezvény képeit jelen összeállításunkban tekinthetik meg.

Köszönjük a nagyszámú érdeklődést rendezvényünk iránt!

Életmódban az Egészség 2016

„ÉLETMÓDBAN AZ EGÉSZSÉG „
 

Második  konferenciáját  szervezte a tokaji Egészségfejlesztési  Iroda, melynek helyszíne a Hotel Kelep volt.

 

Az EFI mintegy két éves pályázati és két éves működési időszakában igyekezett a kistérség életében jelen lenni.

Programjainkkal szemlélet és életmódváltáshoz adunk segítséget és büszkén kijelenthetjük, kistérségünk aktív lakossága részvételével mindezek működőképesek.
Az elmúlt évek során rendezvényekkel, lakossági szűrővizsgálatokkal, sport programokkal, szakmai tanácsadásokkal, kirándulások szervezésével, továbbképzésekkel, színesítettük az itt élők mindennapjait.


2016. december 16-án második alkalommal rendeztünk konferenciát, mely szakmai lezárása tevékeny évünknek.

Dr. Szentesi Szabolcs a Dombi Sámuel Egészségfejlesztő Központ érsebészeti és a sebészeti szakrendelők szakorvosa. Előadásának témája a szív és érbetegségek bemutatásával és a megelőzés lehetőségeivel foglalkozott.

 

Dr.Mühl Dorottya, klinikai orvos a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos tényekről és tévhitekről tartott részletes tájékoztatót.

 

Konferenciánk utolsó előadója Szilágyiné Pápai Mária, aki már harmadik éve dolgozik az Egészségfejlesztési Iroda dietetikusaként. Sokan ismerhetik már kedvességét, segítőkészségét és szakmai felkészültségét, határozottságát.
Előadásának címe: Gyógyszered a táplálékod.

Az előadások után a meghívott hallgatóság kérdéseket tett fel a szakembereknek az aktuális témával kapcsolatban.

Meghívottakat  állófogadással vendégeltük meg a konferencia zárásaként.

A konferenciáról készített sajtóanyagot itt tekinthetik meg:

 


 


 

 

 

 

 

NORDIC WALKING CSOPORT KIRÁNDULÁS 2016

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

NORDIC WALKING CSOPORT KIRÁNDULÁS

MÁJUS 28.

A tokaji Egészségfejlesztési Iroda egy kirándulás lehetőségével jutalmazta meg a kitartó és Nordic walking csoport tagjait.

A nordic-osokkal május 28-i szombatra terveztünk egy zempléni körutat, melynek első állomása a felújított Füzéri vár volt.

Reggel 8 órakor gyülekeztünk  a hagyományos találka helyen, a parkolóban ahol már a 20 fős busz várt ránk.

Tarcalon, Mádon és Abaújszántón további tagokat vettünk fel. A tervezettől kicsit később érkeztünk a várhoz mivel nem számoltunk a tarcali útviszonyokkal.

Egészen a hegy tövéig buszoztunk, ahol kiépített parkoló várja a turistákat. Mindannyian jártunk már korábban ezen a festői helyen és emlékünkben a szép élmények mellett a nagyon meredek kaptatós út maradt meg. Segítségül természetesen a nordic botjainkat használtuk. Kisebb pihenőket tartva hamar felértünk a felvonóhidas kaputoronyhoz.

Az Alsóvárból először falépcsők, majd feljebb, évszázadok alatt kikopott sziklába vájt lépcsősoron kapaszkodtunk fel a Felsővárhoz, útközben egyre szebb kilátásban gyönyörködtünk. Most látszott a csapat erőnlétén, milyen sokat jelent a rendszeres mozgás, az állóképességünkre igazán büszkék lehetünk.

 

 

 

A várban megtekinthettük a kialakított várkonyha helyiségeit, melyeket korhűen rendeztek be. A palotaszárny tornácos folyosóiról benézhetünk a felújított termekbe, az ebédlőbe, a hálószobákba, a férfi és a női palotaszárnyba, ill. a kápolnába. Részletes ismertetőt kaptunk a vár egyik munkatársától, aki korhű jelmezben mesélt a vár történetéről.

Következő állomásunk a Füzérradványi Kastély volt, ahova sajnos nem jutottunk be zártkörű rendezvény miatt, ellenben a romantikus angolparkban megtekintettük a híres és népszerű Rákóczi platánt, melyet 1721-ben ültettek.

Kirándulásunk utolsó állomása a Smaragdvölgy volt. Ismeretlen volt számunkra ez a pihenőpark, de a honlapja alapján kellemes helynek ígérkezett. Ideális kirándulóhelyre bukkantunk. Ez a csendes, tiszta, gyönyörűen rendezett völgy tökéletesen alkalmas minden pihenni, túrázni, kikapcsolódni vágyónak. Bejártuk a tansövényt a közeli hegyen, sétáltunk a halastavak körül, pihentünk és felfrissültünk az étterem teraszán.

A természet a legjobb terápia. A feltöltődés egyik legjobb forrása a túrázás, kirándulás. A hegyen, völgyön, friss levegőn eltöltött idő megújulás a stresszes túlhajszolt szervezetünknek.

Kellemes nyárias időben, jó hangulatban telt el ez a szép nap, mindenki jól érezte magát.

 

 

Lecső Györgyi

 

 

 

Családi nap az oviban 2016

 

 

              CSALÁDI NAP A TOKAJI ÓVODÁBAN az Egészségfejlesztési Iroda részvételével


2016. Szeptember 24-én, szombaton a tokaji óvodában tartottunk szűrőnapot azoknak a felnőtteknek, akik a családi napon elkísérték gyermekeiket, unokáikat a rendezvényre.

A látogatókat az Egészségfejlesztési Iroda dolgozói várták szűrővizsgálatokkal

Dr. Szentesi Szabolcs érsebészeti, Dr. Réz Rita bőrgyógyászati és  melanóma szűrést végzett a nap folyamán, ezenkívül még
látásvizsgálatot, légzésfunkciós vizsgálatot, vércukor-vérnyomás mérést, testzsír-százalék,  testsúly és testmagasság mérést vehettek igénybe a felnőttek.
Szűrővizsgálataink mellett elkísért minket dietetikusunk Szilágyiné Pápai Mária aki már három éve állandó szakembere az Egészségfejlesztő Irodának.

A rendezvény egyik fő programja az egészséges ételek, gyümölcs és zöldségsaláták elkészítése, kóstolása, egyedi receptek megismertetése volt.
Az egészséges életmódra nevelést a kisgyermekeknél érdemes elkezdeni mivel a fejlődésük alapfeltétele között kiemelt fontosságú az egészséges étkezés.

Nyilván kevésbé vonzó egy alma, ha a polcon áll, de pillanatok alatt elfogy, ha megmosva, felszeletelve tesszük a gyerekek elé. Akár játék közben is, mert akkor már csak figyelmetlenségből is elmajszolják véletlenül.   Ha darabolt finomságokkal kínáljuk a gyerkőcöket játék közben, szinte észre sem veszi, úgy eszi majd meg!

 

 

A gyerekek szüleikkel, nagyszülőkkel közösen készítették el a finomságokat a sokféle gyümölcsből és zöldségből melyek a nap végére az utolsó falatig elfogytak.

A tűzoltóautó bemutató, a Lármafa együttes vidám műsora, a kézműves foglalkozások, arcfestés, közös tánc, játékok, a népszerű tombola és a napsütéses időjárás emlékezetessé tették ezt a napot mind a kicsik és a nagyok számára

 

RECEPT ÖTLETEK:

ZABPELYHES KÓKUSZGOLYÓ

 • 50 dkg alma lereszelve (4 közepes darab)
 • 20 dkg lágy (apró szemű) zabpehely
 • 8+3 dkg kókuszreszelék
 • 4 ek zabkorpa
 • 2 ek kakaópor
 • 1 mk fahéj
 • 1 banán
 • 1 marék mazsola vagy bármilyen aszalt gyümölcs
 • méz

Az alma felét kisebbre, a másik felét pedig nagyobbra reszeljük (az alma héjával együtt), majd jól összedolgozzuk a hozzávalókat. Vizes kézzel golyókat formázunk, majd jól meghempergetjük őket kókuszreszelékben (3 dkg).

 

SOPSZKA SALÁTA

0.5 db kígyóuborka

2 db paradicsom

1 közepes fej vöröshagyma

2 evőkanál olívaolaj - extra szűz

1 mokkáskanál balzsamecet

2 csipet fehérbors (őrölt)

100 g juhsajt

A zöldségeket 1x1 cm-es kockára vágjuk. Hozzákeverjük az olíva olajat és a balzsamecetet, megborsozzuk. Nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a juhsajtot. A sajt elég sós, de ízlés szerint még sózhatjuk a salátát.

 

Gyümölcsjoghurt

Jó minőségű natúr joghurtba keverjünk bármilyen idényszerű darabolt gyümölcsöt. Édesíthetjük stíviával, barnacukorral és reszelt citromhéjjal

 

 

 

LAKOSSÁGI SZŰRŐNAP TARCALON 2016

LAKOSSÁGI SZŰRŐNAP TARCALON

 

Lakossági szűrőnapot tartottunk a Borfaluban december 12-én 13-17 óra között Tarcalon a helyieknek.

Látásvizsgálatot, vérnyomás és vércukor mérést, légzésfunkció vizsgálatot, testsúly mérést az EFI dolgozói, belgyógyászat-diabetológia-endokrinológia szakvizsgálatot Dr. Benkő Katalin főorvosnő végezte.

 Kiadványainkkal és tanácsadással láttuk el az érdeklődőket. 
Nagy örömünkre sokan igénybe vették a vizsgálatokat. Több személynek javasoltuk, hogy mielőbb keresse fel a szakorvosainkat az egészségközpontban.

Életmódban az egészség III.

2017. december 9-én harmadik alkalommal rendeztünk konferenciát, mely szakmai lezárása volt 2017-es évünknek.

A konferencián a következő előadásokat hallgatták meg a résztvevők:

-  Dr. Réz Ildikó radiológus főorvos előadása a Mammográfiás szűrővizsgálat jelentőségéről

- Dr. Réz Rita bőrgyógyász főorvos előadása az anyajegyek jelentőségéről a mindennapokban                  

- Sallainé Nagy Ildikó diplomás ápoló előadása a szűrővizsgálatok szerepéről a vastagbélrák korai diagnosztikájában

- Sári Róza egészségügyi szaktanár, címzetes főisk. docens, életmód tanácsadó és terapeuta előadása az életminőségünk a szokásaink rendszeréről

- Dr. Hérics Margit belgyógyász főorvos, infektológus szakorvos előadása az elsődleges rákmegelőzésről