Nőgyógyászati szűrővizsgálat
2015. September. 18. 07:30 - Nőgyógyászati szűrővizsgálat

A méhnyakrák napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. Magyaroroszágon évente mintegy 1000 új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban. A rossz statisztikai mutatók annak köszönhetők, hogy a méhnyakrákszűrés bevezetése és kiépítése ellenére a nők jelentős hányada sajnos nem vesz részt ezen a vizsgálaton, noha a méhnyakrák a szűrés során már korai stádiumban is jól felismerhető, illetve időben megkezdett kezeléssel az esetek nagy részében gyógyítható.

A méhnyakrák a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elfajulásából kialakuló daganatféleség. A daganat leggyakrabban 35-60 éves korban fordul elő, de egyre növekszik a fiatal - 30 év alatti - betegek aránya. A méhnyakrák általában igen lassan fejlődik. Korai formájában rendszerint egyáltalán nincsenek tünetei. Az első panaszok általában akkor jelentkeznek, amikor a fejlődő daganat már beszűrte a méhnyak izomállományát és/vagy ráterjedt a környező szövetekre is.

Mi okozza a méhnyakrákot?

A betegséget kialakulásáért a human papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A tartós rákkeltő HPV fertőzés kóros sejtek képződését idézheti elő a méhnyakon, és a hámelváltozások egy részéből hosszú évek alatt  méhnyakrák alakulhat ki.Az 5 leggyakoribb és daganatképződés szempontjából legagresszívabb típusok – HPV 16- 18-, 31-, 33- és 45-ös - együttesen a méhnyakrákok több mint 85%-áért felelősek.

 A prevenció a rákmegelőző állapotokszűrése és kezelése: a méhnyakrák elleni küzdelem egyik fegyvere a betegség idejében történő felfedezése. Hazánkban a kenetvétellel végzett rendszeres szűrés hozzáférhető, így a korai felfedezés jó lehetőségét jelenti. Bizonyítékhoz juthatunk általa a kóros vagy rákmegelőző elváltozáson átment sejtek jelenlétéről, és néhány esetben hamar el is lehet távolítani a beteg szövetrészt.

Ennek jegyében hívjuk fel a figyelmet a szűrések fontosságára és lehetőséget adunk a szervezett szűrőnapjainkkal a prevencióra!

A nőgyógyászati szűrővizsgálatra 2015 szeptember 18-án pénteken az Egészségfejlesztő központ  nőgyógyászati rendelőjében várjuk a klienseket 7.30-tól!