Egészség Fejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. Támop-6.1.2/LHH/11/B Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben? címmel pályázatot nyert. A projektet 100 százalékban támogatja az Európai Unió.

A pályázat részeként Intézményünk Egészség Fejlesztési Irodát (EFI) nyitott. Az intézmény rendelkezik a pályázathoz szükséges infrastrukturális és eszköz háttérrel. A kistérség egészségügyi ellátásában a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont az egyetlen intézményi szereplő, amely rendelkezik a megfelelő szakmai és adminisztratív kapacitással a program megvalósításához.

Az EFI működésében kiemelt jelentőséggel bír a lakosság folyamatos tájékoztatása, a pályázat keretében induló és folyamatban lévő rendezvényeinkről, foglalkozásainkról. A programokról honlapunk oldalain, illetve az EFI iroda Facebook oldalán tájékozódhat. A regionális és az országos rendezvényekről az Országos Egészségfejlesztési Intézet tájékozódhat.

A lakossági célcsoporton belül kiemelt figyelmet kapnak:

  • szívérrendszeri betegek
  • cukorbetegek
  • túlsúllyal élők
  • alacsony fizikai aktivitásúak
  • a dohányosok
  • a nagyivók
  • a fel nem ismert depresszióval élők, krízishelyzetben lévők, öngyilkossági veszélyeztetettséggel élők
  • idősek
  • 0-18 éves gyereket nevelő szülők

A Dombi Sámuel Kistérségi Egészségfejlesztő Központ nagy szerepet játszik a kistérségben élő emberek egészségmegőrző szemléletének alakításában. Legfontosabb küldetése, hogy a teljes lakosság felé egy egészség – nevelő, illetve szemléletformáló életprogramot állítson össze, terjessze a lakosság felé. Az egészségjavítás érdekében, különböző eszközöket, szemléletváltó programokat, célzott szűrővizsgálatokat próbál biztosítani.

A szűrés egészséges vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti, amelynek az a célja, hogy egyszerűen elvégezhető, alkalmas módszer segítségével kimutassák a rejtett tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, a vizsgált személy megnyugodhat. Ha az eredmény pozitív, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz.

Kalkulátorok