Családi nap az oviban 2016

CSALÁDI NAP A TOKAJI ÓVODÁBAN az Egészségfejlesztési Iroda részvételével

2016. Szeptember 24-én, szombaton a tokaji óvodában tartottunk szűrőnapot azoknak a felnőtteknek, akik a családi napon elkísérték gyermekeiket, unokáikat a rendezvényre.

A látogatókat az Egészségfejlesztési Iroda dolgozói várták szűrővizsgálatokkal

Dr. Szentesi Szabolcs érsebészeti, Dr. Réz Rita bőrgyógyászati és  melanóma szűrést végzett a nap folyamán, ezenkívül még látásvizsgálatot, légzésfunkciós vizsgálatot, vércukor-vérnyomás mérést, testzsír-százalék,  testsúly és testmagasság mérést vehettek igénybe a felnőttek.
Szűrővizsgálataink mellett elkísért minket dietetikusunk Szilágyiné Pápai Mária aki már három éve állandó szakembere az Egészségfejlesztő Irodának.

A rendezvény egyik fő programja az egészséges ételek, gyümölcs és zöldségsaláták elkészítése, kóstolása, egyedi receptek megismertetése volt.
Az egészséges életmódra nevelést a kisgyermekeknél érdemes elkezdeni mivel a fejlődésük alapfeltétele között kiemelt fontosságú az egészséges étkezés.

Nyilván kevésbé vonzó egy alma, ha a polcon áll, de pillanatok alatt elfogy, ha megmosva, felszeletelve tesszük a gyerekek elé. Akár játék közben is, mert akkor már csak figyelmetlenségből is elmajszolják véletlenül.   Ha darabolt finomságokkal kínáljuk a gyerkőcöket játék közben, szinte észre sem veszi, úgy eszi majd meg!

A gyerekek szüleikkel, nagyszülőkkel közösen készítették el a finomságokat a sokféle gyümölcsből és zöldségből melyek a nap végére az utolsó falatig elfogytak.

A tűzoltóautó bemutató, a Lármafa együttes vidám műsora, a kézműves foglalkozások, arcfestés, közös tánc, játékok, a népszerű tombola és a napsütéses időjárás emlékezetessé tették ezt a napot mind a kicsik és a nagyok számára

RECEPT ÖTLETEK:

ZABPELYHES KÓKUSZGOLYÓ

  • 50 dkg alma lereszelve (4 közepes darab)
  • 20 dkg lágy (apró szemű) zabpehely
  • 8+3 dkg kókuszreszelék
  • 4 ek zabkorpa
  • 2 ek kakaópor
  • 1 mk fahéj
  • 1 banán
  • 1 marék mazsola vagy bármilyen aszalt gyümölcs
  • méz

Az alma felét kisebbre, a másik felét pedig nagyobbra reszeljük (az alma héjával együtt), majd jól összedolgozzuk a hozzávalókat. Vizes kézzel golyókat formázunk, majd jól meghempergetjük őket kókuszreszelékben (3 dkg).

SOPSZKA SALÁTA

0.5 db kígyóuborka
2 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj – extra szűz
1 mokkáskanál balzsamecet
2 csipet fehérbors (őrölt)
100 g juhsajt

A zöldségeket 1×1 cm-es kockára vágjuk. Hozzákeverjük az olíva olajat és a balzsamecetet, megborsozzuk. Nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a juhsajtot. A sajt elég sós, de ízlés szerint még sózhatjuk a salátát.

Gyümölcsjoghurt

Jó minőségű natúr joghurtba keverjünk bármilyen idényszerű darabolt gyümölcsöt. Édesíthetjük stíviával, barnacukorral és reszelt citromhéjjal