CSALÁDI NAP A TOKAJI ÓVODÁBAN az Egészségfejlesztési Iroda részvételével
2016. Szeptember 24-én, szombaton a tokaji óvodában tartottunk szűrőnapot azoknak a felnőtteknek, akik a családi napon elkísérték gyermekeiket, unokáikat a rendezvényre.
A látogatókat az Egészségfejlesztési Iroda dolgozói várták szűrővizsgálatokkal
Dr. Szentesi Szabolcs érsebészeti, Dr. Réz Rita bőrgyógyászati és melanóma szűrést végzett a nap folyamán, ezenkívül még látásvizsgálatot, légzésfunkciós vizsgálatot, vércukor-vérnyomás mérést, testzsír-százalék, testsúly és testmagasság mérést vehettek igénybe a felnőttek.
Szűrővizsgálataink mellett elkísért minket dietetikusunk Szilágyiné Pápai Mária aki már három éve állandó szakembere az Egészségfejlesztő Irodának.
A rendezvény egyik fő programja az egészséges ételek, gyümölcs és zöldségsaláták elkészítése, kóstolása, egyedi receptek megismertetése volt.
Az egészséges életmódra nevelést a kisgyermekeknél érdemes elkezdeni mivel a fejlődésük alapfeltétele között kiemelt fontosságú az egészséges étkezés.
Nyilván kevésbé vonzó egy alma, ha a polcon áll, de pillanatok alatt elfogy, ha megmosva, felszeletelve tesszük a gyerekek elé. Akár játék közben is, mert akkor már csak figyelmetlenségből is elmajszolják véletlenül. Ha darabolt finomságokkal kínáljuk a gyerkőcöket játék közben, szinte észre sem veszi, úgy eszi majd meg!
A gyerekek szüleikkel, nagyszülőkkel közösen készítették el a finomságokat a sokféle gyümölcsből és zöldségből melyek a nap végére az utolsó falatig elfogytak.
A tűzoltóautó bemutató, a Lármafa együttes vidám műsora, a kézműves foglalkozások, arcfestés, közös tánc, játékok, a népszerű tombola és a napsütéses időjárás emlékezetessé tették ezt a napot mind a kicsik és a nagyok számára
RECEPT ÖTLETEK:
ZABPELYHES KÓKUSZGOLYÓ
- 50 dkg alma lereszelve (4 közepes darab)
- 20 dkg lágy (apró szemű) zabpehely
- 8+3 dkg kókuszreszelék
- 4 ek zabkorpa
- 2 ek kakaópor
- 1 mk fahéj
- 1 banán
- 1 marék mazsola vagy bármilyen aszalt gyümölcs
- méz
Az alma felét kisebbre, a másik felét pedig nagyobbra reszeljük (az alma héjával együtt), majd jól összedolgozzuk a hozzávalókat. Vizes kézzel golyókat formázunk, majd jól meghempergetjük őket kókuszreszelékben (3 dkg).
SOPSZKA SALÁTA
0.5 db kígyóuborka
2 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj – extra szűz
1 mokkáskanál balzsamecet
2 csipet fehérbors (őrölt)
100 g juhsajt
A zöldségeket 1×1 cm-es kockára vágjuk. Hozzákeverjük az olíva olajat és a balzsamecetet, megborsozzuk. Nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a juhsajtot. A sajt elég sós, de ízlés szerint még sózhatjuk a salátát.
Gyümölcsjoghurt
Jó minőségű natúr joghurtba keverjünk bármilyen idényszerű darabolt gyümölcsöt. Édesíthetjük stíviával, barnacukorral és reszelt citromhéjjal